top of page
Tandletsel kids header.jpg
Woudvaart website wave 3.png

Tandletsel

 
 
Bovenkant
Tandletsel

Gebitsletsel kan ontstaan door bijvoorbeeld een bal in het gezicht, vechten of vallen.

Melktand afgebroken

Wanneer de melktand is afgebroken kan de overgebleven melktand erg scherp zijn waardoor de tong opengehaald kan worden. Om dit te behandelen kan u langs de tandarts gaan zodat het scherpe gedeelte van deze tand afgeslepen kan worden. Omdat het een melktand betreft wordt het afgebroken gedeelte niet meer op de afgebroken tand gezet.

Melktand eruit

Wanneer de melktand uit het gebit is gevallen/loslaat is dat niet zo erg. Deze tand wordt echter niet teruggeplaatst. Het is dus wachten tot de echte tand doorbreekt.

Blijvende tand

Blijvende tand afgebroken

Stap 1: pak het afgebroken gedeelte en bewaar deze in een glas melk of speeksel

Stap 2: ga naar de tandarts met het afgebroken gedeelte.

Stap 3: de tandarts zal beoordelen of het afgebroken gedeelte weer kan worden teruggeplaatst. Mocht dit niet mogelijk zijn wordt de tand heropgebouwd middels composiet.

4.jpg

Blijvende tand eruit

Stap 1: pak de tand niet vast bij de tandwortel, maar bij de kroon (zichtbare gedeelte van de tand wanneer deze in de mond zit).

Stap 2: spoel de tand schoon met koud water (gedurende 15 seconde). Maak de tand vooral niet schoon met tandpasta, een borsteltje of andere middelen!

Stap 3: probeer te tand op zijn oorspronkelijke positie terug te plaatsen. Het maakt niet uit of dit exact past of niet.

Lukt het terugplaatsen niet à bewaard de tand dan:

  • In je mond tussen je tanden en wang

  • In een glas met melk

  • In een glas met speeksel

*zorg ervoor dat de tand niet droog wordt door lucht, wees dus snel met het vochtig houden van de tand!

Stap 4: ga naar de tandarts, hoe sneller hoe beter! De tandarts zal vervolgens de losse tand controleren en vastzetten indien mogelijk.

Contact
bottom of page