top of page
11.png
Woudvaart website wave 3.png

Kinderkroon

 
 
Bovenkant

Ook wel de prinsessenkroon of piratenkroon genoemd

Over de kinderkroon

Goede hoogkwalitatieve kindertandheelkunde is de basis voor een levenslange gezond gebit, dat verdient toch iedereen? Wij bij Tandheelkunde de Loten zijn vooruitstrevend als het gaat om de gebruikte technieken, een voorbeeld hiervan is de kinderkroon middels de HALL-techniek. Deze techniek wordt in onze ogen nog te weinig toegepast, terwijl het melkgebit erg belangrijk is.

 

Er zijn verschillende mogelijkheden om cariës (tandbederf) bij kinderen te behandelen, wij hebben de mogelijkheid en kennis en kunde in huis om de HALL-techniek uit te voeren. Dit betekent concreet het plaatsen van kinderkronen over de ernstig aangetaste melktand/-kies.

Het principe

‘Eén keer en nooit meer’ is het principe, oftewel, deze behandeling voorkomt meerdere restauratieve behandelingen aan hetzelfde melkelement. Hierdoor wordt de belasting voor het kind geminimaliseerd.

Waarom het melkgebit belangrijk is

Vaak denken mensen: ‘het is maar een melkgebit, dit is lang niet zo belangrijk als het verzorgen van volwassen tanden en kiezen’. Dit is fout!

 

Het is belangrijk dat uw kind al de best mogelijke zorg krijgt wanneer uw kind al een melkgebit heeft. Problemen die aan het melkgebit ontstaan en niet goed worden opgelost kunnen vervelende consequenties hebben voor het uiteindelijke volwassen (blijvende) gebit. Enkele voorbeelden:

  • Het vroegtijdig verloren gaan van het melkelementen kan ruimteproblemen en scheefstand in het volwassen gebit veroorzaken.

  • Slechte gewoonten zorgen voor een slecht melkgebit. Zoals slecht tandenpoetsen, tandenknarsen en/of verkeerde voedingsgewoonten. Bij het doorzetten van deze slechte gewoonten zal ook het volwassen gebit hieronder lijden.

  • Wanneer melkelementen ontstoken raken, kan dit schade toebrengen aan nog niet doorgekomen vaste elementen

  • Melkelementen met gaatjes kunnen de buurelementen aantasten

Wat is het voordeel van een kinderkroon ten opzichte van alternatieve behandelingen?

Wij verkiezen deze methode ten opzichte van vullingen.

Bij het plaatsen van een kroon hoeft er niet geboord en ook niet verdoofd te worden. De kronen kunnen tevens blijven zitten tot de tanden worden gewisseld. Dit is uiteindelijk minder belastend voor het kind.

Hoe gaat het plaatsen van een kroon precies in zijn werk?

  1. Tijdens de eerste afspraak vertellen wij de kinderen dat ze hele sterke prinsessen- of piraten kiezen krijgen. Tussen de te behandelen kiezen worden separatie elastiekjes geplaatst om ruimte te laten ontstaan tussen de te behandelen kies. Deze elastiekjes dienen minimaal 4 uur te blijven zitten.

  2. Met de elastiekjes tussen de kiezen kan er ‘normaal’ worden gegeten en tanden gepoetst.

  3. Bij de volgende afspraak worden de elastiekjes verwijderd, en wordt er gekeken welke maat kroon op de te behandelen kies past.

  4. In het kroontje wordt vervolgens 'tandenlijm' geplaatst en als een dopje over de kies geplaatst. Het kind dient zo hard mogelijk te bijten, zodat de lijm zich goed kan hechten aan de kies. De tandarts kan ook op de kies ‘drukken’.

  5. De behandeling is dan afgerond en kan het kroontje blijven zitten tot de tanden worden gewisseld. 

Veelgestelde vragen

 
  • Van welk materiaal wordt mijn kroon of brug gemaakt?
    De eerste keus is Porselein (Veldspaat keramiek of lithiumdisilicaat zgn E-max). Afhankelijk van de situatie kiest uw tandarts de beste porseleinsoort, meestal is dit E-max vanwege de sterkte. Bruggen vereisen meestal een nog sterkere basis. Hierbij wordt Zirkonium gebruikt. Er zijn volledig zirkonium bruggen maar meestal is Zirkonium het materiaal wat voor de onder-structuur gebruikt wordt en komt er een tweede structuur overheen bijvoorbeeld in de vorm van opbakporselein. Dit om tot een optimale esthetiek te komen. De laatste jaren zijn er meer materialen op de markt gekomen, elk met hun eigen indicatiegebied. Zo hebben we ook de mogelijkheid om kunststof kronen te maken en zijn er fabrikanten die de beide materialen met elkaar gecombineerd hebben.
  • Wat is de levensduur van kronen en bruggen?
    Dit hangt af van vele factoren. Mondhygiëne (onderhoud), mondgewoonten zoals knarsen en/of klemmen, gebruik en onverwachte problemen zijn natuurlijk van invloed op de levensduur. Indien u uw gebit niet goed verzorgt kan er tandbederf onder de kroon of brug ontstaan, net als bij een gewone vulling. Ook mondgewoonten in de vorm van klemmen en of knarsen zijn van invloed op de levensduur. Indien geen van bovenstaand het geval is kan de kroon of brug uw laatste restauratie zijn.
  • Mag ik direct eten en drinken na de behandeling?
    Ja, zodra u de deur uitwandelt kunt u alles weer doen, er zijn geen beperkingen.
bottom of page