Röntgenfoto's
Het onderzoeken van interne structuren van uw gebit
Over röntgenfoto's
In sommige gevallen kan de tandarts de conditie van het gebit niet met het blote oog zien. Daarom maakt hij gebruik van röntgenfoto’s. Op deze manier kan hij onder andere de stand van wortels van tanden en kiezen en de gezondheid van het kaakbot bekijken en onderzoeken op gaatjes.
Noodzaak van röntgenfoto's
De tandarts onderzoekt de mond met een spiegeltje en een sonde (dit is het 'haakje'). Hiermee kan de tandarts echter alleen de buitenkant van de tanden en kiezen en het tandvlees zien. Soms is het nodig om ook 'in' de kiezen en het kaakbot te kijken. Bijvoorbeeld omdat de tandarts vermoedt dat er gaatjes onder een vulling of kroon zitten. Röntgenfoto’s zorgen dus voor tijdig ingrijpen in gevallen dat nodig is, en vermindert de kans op ongewenste schade door een voortschrijdend ziekteproces (tandbederf, verlies botweefsel etc.) of een onnodige behandeling.
Wanneer worden röntgenfoto's gemaakt?
-
Van welk materiaal wordt mijn kroon of brug gemaakt?De eerste keus is Porselein (Veldspaat keramiek of lithiumdisilicaat zgn E-max). Afhankelijk van de situatie kiest uw tandarts de beste porseleinsoort, meestal is dit E-max vanwege de sterkte. Bruggen vereisen meestal een nog sterkere basis. Hierbij wordt Zirkonium gebruikt. Er zijn volledig zirkonium bruggen maar meestal is Zirkonium het materiaal wat voor de onder-structuur gebruikt wordt en komt er een tweede structuur overheen bijvoorbeeld in de vorm van opbakporselein. Dit om tot een optimale esthetiek te komen. De laatste jaren zijn er meer materialen op de markt gekomen, elk met hun eigen indicatiegebied. Zo hebben we ook de mogelijkheid om kunststof kronen te maken en zijn er fabrikanten die de beide materialen met elkaar gecombineerd hebben.
-
Wat is de levensduur van kronen en bruggen?Dit hangt af van vele factoren. Mondhygiëne (onderhoud), mondgewoonten zoals knarsen en/of klemmen, gebruik en onverwachte problemen zijn natuurlijk van invloed op de levensduur. Indien u uw gebit niet goed verzorgt kan er tandbederf onder de kroon of brug ontstaan, net als bij een gewone vulling. Ook mondgewoonten in de vorm van klemmen en of knarsen zijn van invloed op de levensduur. Indien geen van bovenstaand het geval is kan de kroon of brug uw laatste restauratie zijn.
-
Mag ik direct eten en drinken na de behandeling?Ja, zodra u de deur uitwandelt kunt u alles weer doen, er zijn geen beperkingen.
Risico's van röntgenfoto's
Iedereen staat dagelijks bloot aan achtergrondstraling uit bijvoorbeeld de aardbodem en het heelal. De hoeveelheid straling waaraan we worden blootgesteld verschilt per gebied. In Nederland ontvangen we minder straling dan in bijvoorbeeld hooggelegen en bergachtige oorden. Bij het maken van röntgenfoto's bij Tandheelkunde de Loten wordt een minimale hoeveelheid straling gebruikt. Hierdoor is de kans op nadelige gevolgen voor de gezondheid gering. De hoeveelheid straling is bijvoorbeeld te vergelijken met de hoeveelheid straling die u oploopt tijdens een wintersportvakantie van 14 dagen. Uiteraard overwegen wij elke keer bij straling, hoe gering ook, het nut van de röntgenfoto tegen de risico's. De kans bestaat dan namelijk dat een ontsteking of een andere tandheelkundige afwijking niet of te laat ontdekt wordt.
Röntgenfoto's bij zwangerschap
Omdat we alleen röntgenfoto’s van uw gebit maken, zal de straling niet in de buurt van uw ongeboren kind komen. Hierdoor is het mogelijk om ook tijdens uw zwangerschap veilig röntgenfoto’s te maken. Uiteraard wegen we deskundig af of de foto noodzakelijk is en/of het beter na de zwangerschap kan plaatsvinden. Dit zullen we altijd met u overleggen.
Kostenbesparing van röntgenfoto's
Röntgenfoto’s maken het mogelijk om problemen aan uw gebit tijdig te ontdekken. Dit voorkomt dat deze problemen zich verergeren en tot (hogere) onnodige kosten leiden. Hoe eerder deze problemen ontdekt worden, hoe lager de uiteindelijke behandelkosten uitvallen.